Rätt etikettskrivare för din verksamhetPublicerad:

Att paket skickas till fel adress, resenärers packning försvinner eller att parkeringsboten inte blir utskriven på grund av bristfällig etiketthantering kan skapa förtroendekriser för organisationer som förväntas ha koll. Därför är det viktigt, oavsett om du behöver etikettlösningar för fält, reception eller logistiskt tuffa miljöer, att de är anpassade för just din process. Är du på jakt efter en ny lösning på dina etikettproblem finns det därför ett antal olika saker som du behöver fundera på innan ditt köp.

Typ av skrivare är det första du behöver ta ställning till – och det är en central fråga. Här handlar det om platsen etikettskrivaren ska vistas på och vilka förhållanden den ska klara av. Ska den stå i reception eller funka i fält? Ska den hantera stora volymer, eller bara skriva ut någon gång ibland? Skillnaden på etikettmaskinen i receptionen eller den som står i en industrilokal och går dygnet runt är väldigt stor.

Ettikettskrivare för Desktop, Mid-Range eller Mobila skrivare

I receptionen är en Desktopskrivare att föredra. En kompakt, liten skrivare med flera anslutningsmöjligheter, passar för små utskriftsvolymer och begränsade utrymmen. Desktopskrivaren skriver enkelt ut kvitton, etiketter eller armband. För den industriella miljön krävs det en tåligare skrivare. Mid-Range-skrivaren är speciellt anpassad för att klara av arbete dygnet runt i tuffa industriella miljöer. Till en Mid-Range-skrivare går det även att välja RFID-kodning (radio frekvens identifiering) för att öka din organisations effektivitet.

På fältet måste etikettskrivaren vara portabel och smidig. Den Mobila skrivaren fästs enkelt i byxfickan, bältet eller västen och med en trådlös nätverksklar anslutning är det enkelt att skriva ut var man än är.

Hitta rätt etikettskrivare

 

Hållbar etikett?

Nästa steg att fundera över är vilken typ av etikett som behövs – storlek, färg och material. Ska det vara en avtagbar etikett och behöver den hålla även vid tuffa förhållanden? Just vilka förhållanden etiketten ska klara är en viktig fråga att ställa sig. Det finns två tekniker för etikettskrivare som påverkar etikettens hållbarhet; DirektTermo (DT) och TransferTermo (TT).

En skrivare som skriver ut med direkttermoteknik är ett bra alternativ för den etikett som inte har speciellt lång livscykel. Tekniken går ut på att skrivaren bränner in texten direkt på pappret. Detta ger dig en etikett som kan påverkas av fukt och solljus, men lämpar sig bra vid kortare transporter, inom t ex livsmedels- eller transportbranschen.

Andra alternativet är termotransfertekniken. Etikettskrivaren har då ett färgband (termotransferband) som värms av skrivhuvudet och avger färgmaterial på etiketten. Metoden gör TT-etiketten hållbar. Den klarar det mesta, från solljus till fukt, och kan med fördel användas när det krävs flera års hållbarhet.

Frågor du behöver besvara innan du väljer etikettskrivare

Här kommer en lista med några av de frågor du behöver besvara, eller diskutera med auktoriserad personal, före ditt val av etikettskrivare:

  • Var ska etikettskrivare stå och vilka förhållanden ska den klara?
  • Hur stor kapacitet behöver skrivaren ha?
  • Var ska etiketten sitta och på vilket material?
  • I vilken miljö ska den sitta – i fukt, värme, kyla, solljus?
  • Hur länge ska etiketten hålla?
  • Ska etiketten vara i färg eller svartvit – och hur stor ska den vara?
  • Ska etiketten vara avtagbar eller sitta permanent?
  • Behövs RFID-kodning?

DELA