Att tänka på innan du köper en storformatskrivarePublicerad:

Att köpa en storformatskrivare, eller plotterskrivare som den också kallas, är för de flesta företag en stor investering. Många olika typer av storformatskrivare på marknaden gör det heller inte så lätt att veta vilken som är bäst. Oavsett om du driver ett tryckeri, en konstruktionsbyrå eller arbetar som hantverkare. Ett gott råd är att inte stirra sig blind på typ, utan att istället utgå ifrån behovet.

Vad ska du använda storformatskrivaren till?

Börja fundera på vad din nya storformatskrivare ska användas till. Ska du skriva ut i färg eller svartvitt, och vilken storlek är det på dina utskrifter. Det är också bra att tänka till kring material. Kommer du att behöva skriva ut på olika material och i så fall vilka. Redan nu vet du säkert också om utskrifterna måste klara tuffa utomhusmiljöer eller bara ska användas inomhus. Svaren på frågorna kommer att underlätta dit val av storformatskrivare. Men du är inte klar här.

Hur mycket kommer du att skriva ut?

Att ha koll på hur mycket du kommer att skiva ut är avgörande för vilken skrivare du i slutändan bör välja. Ska din skrivare klara av att skriva ut ofta och stora volymer eller bara någon gång ibland? Om du vet med dig att skrivaren kommer att vara under hög belastning kan det vara en god idé att investera i en dyrare storformatskrivare som i längden blir mer kostnadseffektiv. Du kan utgå från en enkel regel. Ju dyrare en skrivare är i inköp, desto billigare är varje utskrift och vise versa.

Syftet med utskriften

Det är också viktigt att resonera igenom hur utskrifterna ska användas och vilken kvalitet de måste hålla. Skrivarnas prestanda skiljer sig från varandra på en rad punkter: bredden på utskrifter, storleken på bläckpatroner, antal bläckpatroner, vilken typ av bläck som används (vattenfast eller inte) och så vidare. Du behöver ta reda på om drivrutinen går att lägga på en printserver och hur dyra skrivhuvudena är att byta – kanske ingår de i serviceavtalet.

Håll papperskostnaderna nere

En sak till ska du tänka på. Inför köp av storformatskrivare får du inte glömma att jämföra papperskostnaderna. Nu finns det bläck (Ricoh Gel) som inte blöder igenom ett obestruket PPC-papper vilket håller ner papperskostnaden till ca 1,50 kr per m2. Papperskvaliteten är samma som används i svartvita storformatskrivare med tonerbaserad utskriftsteknik – kostnadseffektivt med andra ord. Speciellt med tanke på att ett vanligt bestruket 90 g-papper till en storformatskrivare (bläckskrivare) för inomhusbruk kan kosta runt 6-10 kr per m2.

Bra frågor att ställa vid köp en storformatskrivare:

  • Vilka storlekar på utskrift vill jag kunna skriva ut?
  • Ska jag mestadels skriva ut ritningar, kartor eller bilder?
  • Vilka typer av material vill jag kunna skiva ut på – vanligt papper, fotopapper, skyltmedia, rollup?
  • Önskar jag få en utskriftskvalitet som har hög hållbarhet utomhus?
  • Behöver jag vattenfast eller arkivgodkänt bläck, som jag kan dra en överstrykningspenna på eller för att kunna ta med utskriften ut i regn?
  • Vill jag kunna lägga drivrutinen på en printserver?
  • Från vilka program kommer jag att skriva ut?

DELA